Projects

Greater London House

Client Lazari Investments
Architect Vivendi Architects
Contractor Synprop
Stone Used Portland stone
Value £179,000
Completed 16-Jul-2016
Contract Duration 12 Weeks
Scope of Work External Portland stone cladding

Built in 1928, Greater London House is a distinctive Art Deco building in Camden, just a six-minute walk from Regent’s Park. It is the former head office of the media giant EMAP, which includes Architect’s Journal and Construction News in its portfolio of magazines.  

Following an evaluation process which involved reviewing stone samples from several suppliers, Vivendi Architects selected Portland Jordans Whitbed for the stone cladding of this bold two-storey extension. With the client imposing an ambitious timescale, the architect wanted to expedite the tender process by eliminating the need for provisional sums within the stone package. To achieve this, they recognised the need to enlist the assistance of specialist stone designers at Stage D.  

A scoping meeting was set up at Vivendi’s North London office with Putney & Wood and Albion Stone, the Portland stone supplier, in attendance. Putney & Wood, agreed to assign a member of the design team to interpret Vivendi’s elevation drawings and provide, but not charge for, the stonework drawings Vivendi required. These drawings were then incorporated into the tender package, thereby increasing the likelihood of receiving compliant, comparable bids from the contractors.  

This co-operation took several weeks off the programme between stages D and K, and the stonework package, which represents approximately 16% of the main contract, was delivered on time and on budget.  

George Kythreotis of Vivendi architects said, “It was important to design a scheme that fitted the site and worked in harmony with GLH whilst not being overbearing. We also wanted to create a semi-public space that had an open terrace whilst creating an enclosure. The client is delighted with the building. Despite having a huge portfolio, Lazari Investments see this a very important building in their portfolio.”

CLIENT FEEDBACK


“We were very pleased with Putney & Wood’s performance on this job. Both the design and site teams were professional and easy to deal with. We have already appointed Putney & Wood on another project and are sure we will continue working with them in the future.”

Synergy Property Group said

DOWNLOAD CASE STUDY


  • Greater London House Case Study.pdf

MORE LIKE THIS


University of Portsmouth

Read More

Ironmonger Row Baths

Read More

30 King Street

Read More